Thursday, 26 July 2012

Ayish walking @ Shah Alam Mall

As Salam...

Alhamdulillah, hari ini sudah hari keenam kita berpuasa. Semalam Eey dan En F dua-dua berbuka di luar. Kami ke Shah Alam Mall untuk settlekan bil-bil yang perlu. Sebelum ke sana, kami berbuka dahulu di Domino's Pizza, Seksyen 9.

Aiq mahupun Ayish dua-dua gembira kerana dapat berjalan-jalan di sana. Eey sempat merakamkan gambar Ayish pertama kali berjalan di mall. Sebelum ini, jika ke mana-mana mall Eey lebih senang meletakkan Ayish di dalam stroller.

video

Oleh kerana tidak ramai orang di Shah Alam Mall dan kami hanya singgah sekejap sahaja untuk membayar bil, maka kami tidak letakkan Ayish di stroller seperti biasa. Seronok sungguh Ayish dapat berjalan-jalan di Shah Alam Mall semalam. Mulanya Ayish agak takut juga nak berjalan sendirian, sebab lantai mall biasanya berkilau & berkilat. Agaknya, dia confuse. Tapi bila Ayish tengok abangnya, Aiq berlari ke sana sini baru dia confident nak berjalan.

Macam-macam kan gelagat anak-anak yang akan kita ingat. Lebih-lebih lagi jika ianya pertama kali mereka lakukan.

Tuesday, 24 July 2012

Iftar di awal Ramadhan 1433H

As Salam...

Alhamdulillah... Hari ini dah masuk hari keempat umat Islam berpuasa. Semoga kita dipermudahkan dalam melalui Ramadhan pada kali ini.

Hari pertama Ramadhan tempohari, Mama mempelawa Eey dan keluarga berbuka di rumahnya. Kebetulan pula Ummi dan Bak menyambut awal Ramadhan di Kelantan. Manakala ChuChu menumpang di rumah Mama semasa ketiadaan Ummi dan Bak. Jadi, kami adik beradik berpakat untuk berbuka bersama. Mama sediakan nasi ayam buat juadah berbuka. Gambar di hari pertama berpuasa tak sempat Eey abadikan sebab first time gotong royong, keadaan agak kelam kabut. Hahaa...

Hari kedua berpuasa pula, En F bekerja. Cuma Eey dan anak-anak di rumah. Cadangnya, selepas En F balik dari kerja kami nak ke Sunway untuk mencari barangan anak-anak. Tetapi tidak kesampaian kerana En F kepenatan. Jadi, kami hanya menghabiskan masa di rumah seharian. Menu berbuka pula Eey sediakan lamb chop, coslow, chips dan nugget sahaja. Kebetulan barangan untuk juadah tersebut ada di dapur. Gambar seperti biasa tidak sempat dirakamkan :)

Lamb chop in the making...

Manakala semalam, hari pertama bekerja di bulan Ramadhan kali ini. Setiap kali Ramadhan pasti kesesakkan lalulintas adalah di luar kebiasaan. Selepas mengambil anak-anak, kami ke bazar ramadhan di seksyen 20. Tak banyak juga hasil tangkapan di sini, hanya akok dan cendol sahaja. Lain-lain juadah belum cukup menggoda agaknya, hahaaa...

Eey sampai di rumah agak lewat, cuma setengah jam sebelum waktu berbuka. Hmmm... berperanglah di dapur jawabnya. Semalam Eey cuma sempat sediakan asam pedas ikan merah untuk juadah berbuka. Itupun agak terlewat sedikit masaknya. Kami cuma berbuka dengan kurma dan cendol dahulu sementara menantikan asam pedas masak.

Asam pedas ikan merah

Apapun, bersyukur sangat-sangat kerana diberikan kesempatan menikmati Ramadhan kali ini bersama keluarga kecil Eey. Walaupun masih belum berkesempatan berbuka puasa bersama semua adik beradik dan keluarga yang lain.

Friday, 20 July 2012

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan

As Salam...

Alhamdulillah kerana Eey dan keluarga diberikan kesempatan untuk sekali lagi melalui bulan yang ditunggu-tunggu oleh semua umat Islam, Ramadhan Al-Mubarak 1433 Hijrah.

Di kesempatan ini, Eey juga keluarga memohon ampun & maaf di atas segala salah dan silap. Semoga kita sama-sama dapat menyambut bulan yang berkah ini dengan penuh kesyukuran serta dapat meningkatkan segala amalan. Amin. 

Tuesday, 17 July 2012

Dinner @ Tony Roma's Cineleisure Damansara

As Salam...

Hari minggu yang lepas, Eey paksa ajak En F ke Ikea. Masih lagi ingin mencari-cari kelengkapan dapur idaman. Begitulah hajat di hati. En F yang kurang sihat terpaksalah mengikutkan hasrat isteri tersayang ini, hahaaa... Lagipun, En F mengidam teringin untuk menikmati makan malam di Tony Roma's katanya.

Kami ke Ikea dah lewat petang, tetapi umat manusia masih ramai. Kebiasaannya hujung minggu begini jalan ke pusat membeli belah memang padat. Alhamdulillah, dapat juga kami tempat parkir yang berdekatan dengan entrance. Jadi tidak perlu berjalan jauh (huhuhuuu... amat sayang sekali daku pada lemak2 terkumpul ini).

Sampai di Ikea, kami ke pameran untuk bahagian dapur. Owh! Ikea cuma ada dua jenama sahaja untuk dapur pilihan, Fagor dan Whirlpool. Juga design yang ditawarkan adalah agak terhad. Hmmm... Nampaknya tidak tercapai juga hasrat dihati untuk memiliki dapur idaman. Mungkin rezeki di tempat lain, agaknya.

Memilih dapur untuk Ibu...

Selesai sessi meronda di Ikea, kami ke Cineleisure untuk makan malam di tempat pilihan En F. Ini pertama kali kami makan di Tony Roma's. Sebelum ini pernah bercadang untuk ke sini, tetapi senantiasa ada sahaja halangannya.
 

Menu untuk Aiq & Ayish

Untuk anak-anak Eey cuma pesan satu set Kid's Meal sahaja. Cukuplah untuk Aiq & Ayish kongsikan bersama. Chicken fillet menjadi pilihan Eey sebab Aiq memang sukakan nugget @ ayam bersama fries. Ayish pula tidak memilih dalam hal-hal yang berkaitan dengan makanan. Apa yang ada, semua pun Ayish makan.

 Pilihan En F

Manakala untuk En F dan Eey, kami memilih beef ribs untuk makan malam. Cumanya hidangan yang berbeza, disamping dua side dish. Pertama kali juga kami makan beef ribs ini. Jika sebelum ini, kami hanya makan steak, salmon atau pasta jika ke restoran makanan barat. Minuman pula, Ice lemon tea untuk Eey dan anak-anak dan air berkarbonat  untuk En F.

Hidangan untuk Eey

Alhamdulillah, kenyang :)

Tercapai juga hasrat untuk makan di sini. Cuma untuk tekak kami, kami lebih sukakan makanan di TGIF berbanding Tony Roma's ini. Lain orang, lain pandangannya barangkali. Apapun, kami selamat sampai di rumah setelah menghabiskan masa di Ikea dan Cineleisure bersama.

Friday, 13 July 2012

Renungan Jumaat

Salam Jumaat,

Buat panduan diri juga teman-teman. 

Wednesday, 11 July 2012

Wordless Wednesday # 4

As Salam...

Anyone...???
 

Monday, 9 July 2012

Baju raksasa... Oh!

As Salam...

Hari Sabtu yang lepas, my boys ikut Mama nyer ke Sunway Lagoon sempena Hari Keluarga TM. Dari awal minggu lagi Mama dah booking untuk bawa Aiq & Ayish. Siap pesan suruh packing barang awal-awal.

Tapi, Eey punya laa malas, hahahaaa... Setakat nak pegi Sunway Lagoon. Hurmmm, apa laa sangat, kan. (Dengki laa ni coz kena kerja). Takkan laa Eey nak packing barang-barang seminggu awal.

Sabtu pagi, Eey hantar Aiq & Ayish rumah Mama sebelum pergi kerja. Aiq happy je, sebab tau Mama nak bawa ke Sunway Lagoon. Cuma Ayish jer yang bad mood, sebab demam. Nangis-nangis Ayish sebab kena tinggalkan dengan Mama. Selalunya tak macam tu. Mungkin sebab demam, ragamnya lain sikit. Asik nak berkepit dengan Ibu jer, huhuhuuu... Cian Ayish.

Sampai jer kat office, Mama kol.

Mama : Ibu, Aiq nangis-nangis ni.
Ibu : Kenapa? Tadi kan ok jer.
Mama : Dia mintak baju raksasa. Baju apa tu? Mana satu baju raksasa?
Ibu : Owh! Ibu tak jumpa baju raksasa dia. Sebab tu tak bawa tadi.
Mama : Baju apa tu?
Ibu : Hahahaaa... Baju raksasa tu pelampung laa Mama. Pelampung kuning dia tu, dia panggil baju raksasa.
Mama : Kenapa dia panggil pelampung tu baju raksasa? (wondering...)
Ibu : Sebab dia rasa macam raksasa kot kalau pakai pelampung tu. Hahahaaaa...
Mama : Oooo... Tu laa, kan Mama dah pesan suh Ibu packing awal2. Nangis2 Aiq nak baju raksasa. Mama ingat baju gambar raksasa tadi.
Ibu : Heheheee... Mama belikan jer nanti kat sana, ya!

Moral of the story : Anak-anak akan namakan apa jua barangan dia mengikut imaginasi mereka. So, we must alert. Otherwise, we'll lost. Hurmmm... tu laaa, tak mo packing awal2, kan dah tertinggal barang.

Aiq & baju raksasa nyer...

Saturday, 7 July 2012

Tefal Warehouse Sales

As Salam...

Hurm... Hari Sabtu yang malas :p

Hari ni Eey & En F bekerja. Anak-anak dibawa Mama (Adik Eey, Aida) ke Sunway Lagoon, sempena Family Day TM.

Pagi tadi, Ayish masih lagi demam. Huhuhuuu... Agak panas, tapi tak sempat nak ambil bacaan suhu sebab Ayish sudah terjaga dan meragam. Moga Ayish cepat baik dan boleh mandi manda di Sunway Lagoon. Juga moga Ayish tidak menyusahkan Mama nanti. Amin.

Cadangnya, hari ni selpas kerja, Eey nak mencari periuk belanga di Tefal Warehouse Sale. Periuk belanga di rumah agak besar sizenya. Ingin mendapatkan size yang lebih kecil supaya senang kerja-kerja memasak nanti.


Beberapa tahun lepas, Eey dah pernah ke sini. Harganya memang jauh lebih murah jika dibandingkan dengan harga di pasaraya atau shopping mall. Cuma sebelum ini pilihan agak terhad dan barangan yang dihajati sudah kehabisan stok.

Sale ini berlangsung selama tiga hari dan hari ini merupakan hari terakhir sale. Moga barangan yang ditawarkan masih banyak lagi. Juga moga ketemu barangan yang dihajati. Amin.
 


Friday, 6 July 2012

Ayish kurang sihat...

As Salam...

Minggu ni agak kelam kabut sikit. Banyak benda Eey nak kena settlekan. Hurmmm... Agak terkejar sana sini lebih-lebih lagi untuk settlekan hal-hal yang berkaitan dengan rumah. Alhamdulillah, semuanya dipermudahkan olehNya.

Anak-anak pula agak kurang sihat minggu ini. Aiq batuk-batuk, manakala Ayish pula selsema tak baik-baik lagi. Semalam, masa Eey jemput dari rumah babysitter, badan Ayish pula agak panas. Macam nak demam. Mujur Ayish tak banyak ragam.

Pagi ni, check temperature... 38.1 darjah. Owh! Agak panas juga. Nasib ada spare ubat demam di rumah. Kalau tidak, terpaksalah Eey ambil cuti @ MC. Tidur jer Ayish masa bawa ke rumah babysitter pagi ni. Mungkin badan tak selesa agaknya.

Mr F cakap, Ayish demam sebab nak boleh jalan. Tapi Eey rasa sebab gigi geraham dia nak tumbuh. Tapi tak kisahlah apa pun sebab dia. Moga Ayish cepat sembuh, Amin. Besok boleh ikut MamaCik berjimba-jimba di Sunway Lagoon, kalau Ayish dah ok. Heheheee...

Moga Ayish cepat sembuh, Amin.